Benim her zaman üstünde durduğum bir şey vardır.Yazılım aslında günlük hayatın bir yansıması başka bir deyişle bir taklitidir. Karar yapılarında da bu durum böyledir.İnsan doğumundan ölümüne kadar bir çok olayla karşı karşıya gelir ve bu olaylarda bulunan durumlardan veya seçeneklerinden birini seçip hayatına devam eder.İşte bir programın da akışı sırasında bir şekilde oluşan durumlar karşısında karar vermesi ve programın akışını ona göre devam ettirmesi gerekmektedir.
En basitinden bir örnekle açıklamak gerekirse diyelim ki karnınız acıktı.İlk baktığınız durum paranız var mı yok mu durumudur değil mi ? Eğer paranız varsa bir şeyler yersiniz yoksa yemezsiniz.Bu durumda ne yapmış oldunuz? Karşınıza bir durum çıktı ve imkanları değerlendirip bir karar verdiniz.Hadi gelin bu örneği programa dökelim ...
Not : Bu makalemde yaptığım tüm örnekler console uygulamasıdır .
bool acMiyim = true;
bool paramVarMi = true;
if (acMiyim)
{
if (paramVarMi)
{
Console.WriteLine("Bugün de doyduk...");
}
else
{
Console.WriteLine("Aç sefil kaldık ...");
}
}
else
{
Console.WriteLine("Acıkmadım ");
}
Bu örneğimizde acıkma durumu true ve para durumu true oldugu için Bugünde doyduk yazılacaktır.Dikkat ettiyseniz iç içe if yapısı kullandım.Bunun nedeni de tamamen performans amaçlıdır.Eğer aç değilsem para durumumu kontrol etmeme gerek yoktur.
Her şey iyi güzel de ne gibi yerlerde kullanacağım ben bu if kardeşimizi diyor olabilirsiniz.Mesela ilk aklıma gelen kullanıcı adı ve şifre giriş ekranların da kullanıcı adı ve şifrenin kontrolü sonucunda işleme devam edip etmeme durumda kullanabilirsiniz.Bir başka örnek ise öğrencinin not durumuna göre geçip geçmediğinin sonucuna göre işlem yapabilirsiniz.
Size bir güzellik yapmak istiyorum arkadaşlar.Eğer ben çok üşengeç bir insanım bir if kontrolü için bu kadar kod yazaman diyorsanız onunda çözümü var rahatlayın ... Ternary IF kullanımıdır size ilaç gibi gelecek olan .
degisken = kosul ? dogru kısım : yanlıs kısım;
Hemen burada mutlak değer bulan bir uygulama yazalım ...
int sayi = -5;
int mutlakDeger;
mutlakDeger = (sayi < 0) ? -1 * sayi : sayi;
Umarım yardımcı olmuşumdur.Bir sonraki yazımda Switch case yapısını anlatacağım.Görüşmek dileğiyle...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder